Filmmaraton



Nostalgikväll i dubbel bemärkelse.
Min lillasyster Ida 18 år och min lillebror Marcus 26 år var hemma med oss under lördagen för filmmaraton. 
Vi började redan kl 16 då maken lagade middag: 
PRIMAL FEAR - En tonårskille spelad av Edvard Norton påstås ha mördat ärkebiskopen och trots att det onekligen  ser ut så tar kändisadvokaten (Richard Gere) sig an fallet.
Alla i den här filmen spelar riktigt bra men Norton briljerar från början till slut. Sett den säkert 5 gånger men får fortfarande ståpäls när jag ser slutet.

MASK - Eric Stoltz spelar tonåringen Rockey Dennis som har en ovanlig sjukdom och vars huvud växer till enormitet och ansikte deformerat likt ett lejon. Cher spelar den kaxige och missbrukande mamman men som älskar sin son över allt annat och det finns någonting väldigt fint mellan dem. Den handlar inte så mycket om kampen med sjukdomen utan mer om att vara tonåring med ett utseende som möter motstånd var helst man kommer. Rocky Dennis är stark som person och det berör. Har sett den här också flera gånger och ändå gråter floder. Verklighetsbaserad, bilder finns på Google.

GROUNDHOG DAY eller MÅNDAG HELA VECKAN som den heter på svenska, handlar om meterologen (Bill Murray) som under ett jobb på plats i en småstad får stanna kvar på hotell pga snöstorm. Problemet är att när han vaknar upp kl 06 nästa dag så återupplever han gårdagen och han gör det om och om igen.
Det här är en av mina favoritfilmer från 80 talet. Situationerna som uppstår när han minns och vet allt som ska ske eftersom han återupplever samma dag om och om igen är hysteriskt kul.

TOP SECRET - jag hade missat denna guldrulle med Val Kilmer, en film i samma anda som Den Nakna Pistolen. Otroligt sjuk humor och otroligt roligt perfekt att avsluta kvällen med då man var så trött att man hade kunnat skratta åt ordet "bajs" bara :-)




Kommentera här: